Du behöver:

  • 2 dl grovt salt
  • Det gula av skalet från tre citroner
  • En stor handfull var av färsk citron-verbena, citrontimjan och vanlig timjan
  1. Plocka örterna i torrt väder. Om de är jordiga, skölj noga och torka dem mellan hushållspapper.
  2. Kör örterna med saltet i en mixer tills örterna är finhackade. Eller finhacka örterna med en kniv och blanda med saltet.
  3. Citronskalet hyvlas tunt av med en potatisskalare och strimlas tunt innan det blandas i.
  4. Bred ut saltblandningen på en plåt eller bricka och låt torka i två till tre dagar i rumstemperatur, i en tork typ Evermat eller i varmluftsugn på max 50 grader, med ugnsluckan på glänt.
  5. Lägg saltet i burkar. Saltet håller i flera år men solsken kan få örterna att tappa färg och smak.

Detta örtsalt kan göras med alla möjliga färska örter, färsk chili och torkad svamp. Kryddor med mjuka stjälkar, som basilika och koriander, kan gå i hela medan bladen bör repas av från oregano och andra med vedartad stjälk. Olika typer av grovt salt kan användas, vitt havssalt, grått havssalt, Himalayasalt, men dock inte flingsalt som bara blir som ett mjöl i mixern.

Vill du läsa mer om örtsalt klicka här