- 3 kg squash
- 1 kg gul lök
- Färsk pepparrot och chili efter smak
- 900 gram socker
- 8 dl äppelcidervinäger
- 1 dl salt
- 1 msk svartpeppar
- 200 g senapsfrö
- 1 stjärnanis
- 4 enbär
- 1 röd chili
- 2 lagerblad
- 1 msk hela korianderfrön
- Koka senapskornen i rikligt med vatten i fem minuter.
- Häll av vattnet. Häll i socker, vinäger, salt och kryddor i kastullen med senapsfröna. Låt det sjuda i fem minuter.
- Riv squashen grovt och låt den rinna av i ett durkslag.
- Strimla eller hacka löken fint. Riv pepparrot och strimla eller hacka chili.
- Blanda samman allt och fyll på glasburkar och ställ det i kylen att mogna i tre-fyra dagar.
Hållbarheten i kyl är ca en månad. Vill du ha längre hållbarhet, blanda grönsaker och kryddor i burkarna och häll över kokande vinäger. Vill du ha nästan obegränsad hållbarhet, vrid nästan på locken och ställ i ugn på 110 grader tills de fått en innertemperatur på 80 grader (ha en burk utan lock så du kan sticka ner en termometer). Receptet kan göras med gurka, kål, vitlök, kålrabbi, blomkål, morot, rödbeta, ja nästan vilka grönsaker som helst. Större bitar av grönsaker eller hela smågrönsaker ska blandas med salt och rinna av över natten. Eventuellt kan mera lag behövas för att täcka grönsakerna.
Klicka på länken om du vill läsa mer om konservering och inläggningar