Det viktigaste att utgå ifrån när du väljer fisk är säsong. Det handlar dels om ekologi och att ta vara på naturens resurser på ett förståndigt sätt. Låt fisken vara ifred under lekperioden så att den hinner föröka sig. Dels handlar det om smak, vissa perioder är fisken fet och andra mager. Vissa fiskar smakar bättre feta än magra, andra tvärt om. Det handlar också om vad du vill göra med fisken. En stor och fet sill är lämpligare att röka än en liten mager.

All fisk kan förstås kokas eller stekas. En bit ål i fiskgrytan förhöjer smaken. Flundran är lite tjockare på framdelen än bakdelen kan delas tvärs av, stek framdelen längre och lägg sedan ihop fisken på tallriken. Torsk, sik, öring och lax passar fint att grava. Sushi/sashimi gör man lämpligen av torsk, lax, öring och piggvar. Grilla gärna stora bitar av rimmad torsk eller piggvar med skinnet kvar.

Tänk gärna på att stötta dina små lokala fiskare, en yrkeskår på utdöende i Sverige. Småskaligt fiske av den som själv bor intill vattnet kommer aldrig att ställa till de stora ekologiska skador som kommersiellt fiske gör.

Läs mer om fisk och fiske här.