Du behöver:

  • 10 l mjölk av ko, får eller get
  • 3-4 dl filmjölk (så färsk som möjligt max 5 dagar gammal)
  • 0,4-0,6 ml mejerilöpe eller 4-6 ml löpe från Apoteket
  1. Värm mjölken till 20-25°C (eller kyl den om du pastöriserat den).
  2. Häll i syrakulturen (filmjölken) och rör runt ordentligt så den fördelar sig i hela mjölken och mät pH-värdet. Förmogna i 1,5 timme (håll temp på 20-25°C) och rör om då och då under hela tiden. Nu ska pH-värdet ha börjat sjunka, låt annars förmogna en stund till.
  3. Häll i löpe och rör i det men rör bara några sekunder, så du inte stör löpningen. Låt löpa i 24 timmar (fortfarande i 20-25 grader). Mät pH till 4,5.
  4. Lägg över hela ostmassan i en silduk eller annat finmaskigt avrinningskärl. Låt rinna av i 4-5 timmar (fortfarande i 20-25°C).
  5. Salta 1-1,5 msk salt och smaksätt med RENA örter eller kryddor. Doppa dem gärna hastigt i kokande vatten (blanchera). Hållbar i kyl (4-6 grader) max 2 veckor.

Klicka på länken om du vill veta mer om osttillverkning.