När äpplena skördats/lagrats blir de till must, som t.ex. kan ske så här i följande i tre steg:

Tvättning: Grundlig rengöring i två omgångar. Först sker sortering, grovtvätt, borttagning av dåliga äpplen, blad, grenar och annat skräp som inte ska med i krossen. Därefter fintvätt med rent rinnande vatten, sedan avrinning varefter äpplena öses upp i krossen.

Krossning: Det finns olika metoder och kvarnar för att krossa eller riva äpplen; manuella eller elektriska, fin-, mellan- och grovkrossande. Det finns maskiner som gör varje moment för sig och maskiner som kan tvätta, krossa och pressa i en och samma. (För den som vill använda en billigare variant går det bra med en rostfri hink och en stöt i form av fyratums virke för att krossa.) Frukten ska krossas utan att den blir till en gröt.

Press/maceration: Du kan vänta 4-24 timmar med att pressa fruktmassan och låta den vila, så kallad maceration. Under macerationen sker oxidation som ger rostfärgning åt fruktmassan samtidigt som du får en nedbrytning av cellmembran samt frigörande av tanniner och aromämnen. Den krossade fruktmassan packas i tyg i flera lager med plastskivor emellan. Sedan pressas fruktmassan i en rampress med domkraft som presskraft. Man kan också använda en skruv/spindelpress eller vattenpress (påse i cylinder) med vattentryck. Eller den enklare varianten då man pressar manuellt i tyg mellan två plankor varav den ena är fast och den andra tar spjärn mot en vägg för att uppnå hävstångseffekt.